№2 – Артишок

Артишо́к (лат. Cynara) — рід рослин родини Айстрових, що налічує понад 10 видів. Один з них — артишок садовий — належить до городини, поширеної головним чином у Середземномор’ї. Якщо назва «артишок» використовується окремо, у більшості випадків вона посилається на саме на цей вид. Слово «артишок» взяте з арабської мови: ارضي شوكي (арді шаукі) або ارضي شوك (арді шаук) і буквально перекладається як «вирваний із землі». Справжні артишоки не слід плутати з «єрусалимським артишоком» — під цією назвою в англомовній літературі описують топінамбур.

Садовий артишок (Cynara cardunculus subsp. scolymus (L.), англ. Globe artichoke), також відомий як посівний або колючий артишок. В їжу використовується м’ясиста квітколожа. (Cynara scolymus) — дволітня овочева рослина род. складноцвітих. Поширена в багатьох країнах Середземномор’я. Введена в культуру понад 300 років тому. На узбережжі Чорного моря зимує без захисту. На решті територій необхідно вкривати, оскільки у 2014 році спостерігалось −19°С без снігу. Вирощують А. з розсади. В їжу використовують недостиглі м’ясисті суцвіття, багаті на вітаміни А, В і С. Урожайність від 5 до 25 т/га.

Їх використовують в їжу вареними, тушкованими, печеними на грилі, вживають маринованими, консервують для подальшого використання.